Spiraal plaatsen of verwijderen.

ingevoerd op 06-09-2017

 

Vanaf 4 september is het mogelijk om een spiraal te laten plaatsen bij ons op de praktijk!

Voor de spiraalplaatsing neem je zelf het spiraaltje mee en weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op. Wij plaatsen een spiraal ook bij vrouwen die nog niet bij ons zijn geweest (en evt. nog geen kinderen hebben).

De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van tevoren 1000 mgr. paracetamol of 600 mgr ibuprofen in te nemen. Tip: drink 1 à 2 uur van tevoren iets. Een half volle blaas zorgt dat de baarmoeder rechter ligt (en dit maakt het plaatsen gemakkelijker).

Een spiraal kan vanaf 12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-Safe, Mirena).

Nacontrole
Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, die na zes weken of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Ook tussendoor zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Spiraal verwijderen
Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct vruchtbaar.

Kosten

De kosten voor het plaatsen van een spiraal ( € 57,78) worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar, je moet de factuur zelf indienen. We vragen je dan ook de factuur eerst zelf te betalen, die je daarna kunt opsturen naar je zorgverzekering.

SOA test online ongeveer € 30,- Deze prijzen zijn exclusief het spiraal. Voor actuele prijzen zie de website (T-safe, Mirena) of informeer bij je plaatselijke apotheek.

SOA test via huisarts ongeveer € 100

Vanaf 1 januari 2018 wordt het plaatsen door alle zorgverzekeraars vergoedt.