Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

ingevoerd op 23-04-2018

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

In de zwangerschap bestaat de mogelijkheid om je te laten vaccineren tegen kinkhoest.

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die gepaard gaat met hevige hoestbuien. Met name bij pasgeborenen kan kinkhoest ernstig verlopen.
De kinkhoestvaccinatie maakt al sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal kinkhoestgevallen drastisch is afgenomen. Maar de afgelopen 20 jaar komt kinkhoest weer vaker voor. Vanaf de leeftijd van twee maanden worden kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest; dit betekent dat een pasgeborene tijdens de eerste maanden nog niet beschermd is.

Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen adviseert de Gezondheidsraad om zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden.  Via de navelstreng komen de antistoffen bij ongeboren baby en is het kind vanaf de geboorte beschermd. Het voorkeursmoment voor vaccineren is tussen de 28-32 weken zwangerschap, omdat de ongeboren baby dan optimaal baat heeft van de door moeder aangemaakte antistoffen.  Het is mogelijk om het tot 38 weken zwangerschap te laten doen.

Kinkhoestvaccinatie wordt gegeven in combinatie met vaccins tegen tetanus, difterie en polio (DKTP). Na vaccinatie kan er pijn, roodheid of zwelling optreden rond de prikplek op de arm, ook kan er koorts ontstaan. Deze klachten gaan vanzelf weer over.

De vaccinatie wordt uitgevoerd door de GGD in Leeuwarden, Sneek en Drachten en kost 32,50. Het is op dit moment nog niet mogelijk de vaccinatie in Heerenveen te krijgen, we proberen dit nog wel te organiseren.

Voor een kinkhoestvaccinatie kan je een afspraak maken op tel 088 2299223.

 

Wanneer je nog vragen hebt over de vaccinatie, bespreek dit dan gerust met een van ons op het spreekuur.